.

Eplemos

Eplemos

  • 7 stk. epler
  • 1 dl sukker
  • ½ l vann
Fremgangsmåte: Skrell epler, fjern kjernehuset og skjær eplene i biter. Ha eplebiter, sukker og vann i en kjele og kok til eplene er møre og begynner å bli mos. Norske epler trenger ofte kort koketid og moser seg lett. Lager du eplemos av fastere epler må du kanskje øke både mengden vann, sukker og ikke minst koketid. Avkjøl mosen.

Fiskekaker

Fiskekaker

1 porsjon:Ca 400 gr. Fisk
3 TS salt
1 SS potetmel H-melk til passe konsistens
Pepper
Urter


Av: Charlotte Mohn Gaustad

Les mer...


Dratt geite-salat

Dratt geite-salat

Årets festivalrett

Av festivalkokkene:

Bjørn Hetervik og Frode Myklevik

Salat:

  • Valgfri blandet salat
  • Kokt byggryn
  • Blandes sammen
  • Les mer...


    Crumble av ristede norske kornsorter

    Crumble av ristede norske kornsorter

    Crumble av ristede norske kornsorter og salt karamell servert med hjemmelaget epleis på italiensk vis med kanelsirup og eplechips

    Du trenger:

    • 100 gram hele, økologiske polerte hvetekorn
    • 100 gram hele, økologiske polerte speltkorn
    • 2 damenever økologisk havregryn
    • 200 gram økologisk demerasukker
    • 125 gram mykt smør
    • 5 epler, skrelt, renset for kjerner og delt i 2-3(store) biter
    • 1 sitron, revet zest av halve
    • 3 ss sukker til eplene
    • 3 eggehviter
    • 3dl. siktet melis
    • Noen ekstra epler til eplechips
    • Ørlite flaksalt

    Les mer...


    Bodils Grønnsaksvaffel

    Bodils Grønnsaksvaffel

    Ingredienser

    3 stk potet 4 stk gulrot 1 skiver kålrot 0.5 stk løk 2 ss frisk kruspersille 2 ss frisk gressløk 2 stk egg 2 ss olje salt og hvit pepper

    Slik gjør du
    • Skrell potetene og grønnsaker og riv dem på et råkostjern. Klem ut litt av vannet og ha dem i en bolle.
    • Tilsett kruspersille, gressløk og eventuelt andre krydder og bland alt godt sammen.
    • Visp sammen eggene og rør i grønnsakene. Smak til med salt og hvit pepper.
    • Ha olje i røren. Stek grønnsaksvaflene i vaffeljern.
    • Server med rømme og Mjøskaviar.

    Potet- og purreløksuppe

    Potet- og purreløksuppe

    Fjøset på Markestad www.markestad.as
    Maturs for studenter Lillehammer Mataukfestival 2016

     Ingredienser:

    • 1 løk
    • 3 fedd hvitløk
    • 1 purre
    • 4 store poteter
    • 50/50 vann og melk, så mye at det dekker grønnsakene + litt til Cayennepepper
    • Revet muskatnøtt
    • Salt og pepper
    • Sitron

    Fremgangsmåte:

    Les mer...


    Braisert Lammeskank

    Braisert Lammeskank

  • 4 lammeskanker
  • 1 ts kanel
  • 1 ts kummin
  • 4 ss olivenolje
  • 4 stk hvitløksfedd, hakket
  • 3 stk kepaløk, hakket
  • 250 g. aprikoser
  • 250 g. svisker
  • 6 stk plommetomater
  • 8 dl kyllingkraft
  • 1 sitron
  • 1 bunt koriander
  • Les mer...


    Kirstens elgskavsuppe

    Kirstens elgskavsuppe

    Nå når det er litt fuktig vær, frister det med ei god og mettende suppe. I dag byr jeg på suppe laget med elgskav. Jeg bruker et stykke kjøtt som er ørlite opptint. Dette skjærer jeg tynne skiver med en god kniv. Dette trenger du til 4 personer:
  • 400 gram elgskav
  • 2 gulerøtter
  • 1 lite blomkålhode
  • 3 poteter
  • 1 liten purreløk
  • Smør til steking
  • 1 liter kraft
  • 2 dl frosne erter
  • Salt
  • Pepper
  • Hakket persille

  • Av: Kirsten Winge

    Les mer...


    Coleslaw med tartardressing

    Coleslaw med tartardressing

  • 1/4 kålhode
  • 2 gulrøtter
  • 1 egg
  • Ca 1,5 dl rapsolje
  • 1 fedd hvitløk
  • Salt, pepper
  • Sitron
  • 2 dl rømme
  • Cayennepepper
  • Ca 1 dl bladpersille
  • 1 sylta agurk
  • 1 ss kapers
  • Les mer...


    Rock & roll fiskebollekokken!

    Rock & roll fiskebollekokken!

    Oppskrift og bilde Halvar Ellingsen

    Jeg har mange minner fra barndommen som omhandler god mat laget på lokale råvarer. Det er jeg skikkelig takknemlig for. Jeg er sikker på at Vesterålen og det og vokse opp midt i matfatet har gjort meg til en bedre kokk.

    De senere årene har jeg blitt mer opptatt av bærekraftig matlaging, hvor alt av råvaren brukes.

    Jeg syns også det er gøy å børste støv av gammel norsk tradisjonsmat. Kanskje ikke lage den på akkurat samme måte, men på en ny måte med moderne teknikker, med samme råvarer som i klassikeren.

    Nå skal jeg ta for meg fiskeboller i hvitsaus…bare omvendt, hvitsaus i fiskeboller!

    Les mer...


    Eplechutney

    Eplechutney

    • 6 stk. epler
    • 2 dl. eplecidereddik
    • 200 gr. brunt sukker
    • 3. stk. sjalottløk i ringer
    • 1 stk. finhakket rød chili
    • 2 ts revet frisk ingefær
    • 2 båter finhakket hvitløk
    • Skall av en ½ sitron
    • ¼ ts salt
    • ¼ ts pepper
    Fremgangsmåte: Skrell eplene og skjær bort kjernehusene. Kutt eplene i biter. Ha eplebiter i en kjele sammen med eddik, sukker, løk chili, ingefær, hvitløk og sitronskall. Kok opp og la chutneyen koke på middels varme i minst 15-20 minutter, eller til eplebitene er møre og chutneyen har tyknet. Smak til med salt og pepper. Hell varm chutney på varme, rene og tørre glass og sett på tette lokk. Avkjøl i romtemperatur. Oppbevar glassene mørkt og kjølig.

    Lammerull fra Småbruket Vårnes

    Lammerull fra Småbruket Vårnes

    Du trenger:
    • 1 slagside av lam
    • 1 kg (ca) lammekjøtt
    • 3 ts salt
    • 1 ts sukker
    • 3 ts hvitløkspepper
    • 3 ts gelatinpulver
    Utstyr:
    • Tannpirkere
    • Bomullstråd
    • Tykk nål
    • Syltepresse (eventuelt 2 stekeplater som du legger noe tungt oppå)
    Slik gjør du:

    Les mer...


    Sitronterte med marengs

    Sitronterte med marengs

    Sitronterte med marengs

    Espen Vesterdal Larsen

    Daglig leder

    Kulinarisk Akademi Hovedavdeling

    Sitron krem:

    • 125g eggeplommer
    • 125g sitronsaft
    • 125g smør
    • 325g sukker
    • 175g  crème fraise
    • 3,5pl. Gelatin

    Kok opp sitronsaft og sukker, leger med eggeplommer, siles. 

    Les mer...


    Spekepølse av elg

    Spekepølse av elg

    • 600 gram elgkjøtt
    • 200 gram svinekjøtt
    • ½-3/4 dl væske
    • 3 ss salt
    • ½ ts pepper
    • ¼ ts ingefær
    • ¼ ts allehånde
    Fremgangsmåte: Blandes godt, bruk hendene. Kjøttes stappes deretter i tarmer. Tarmer: La pølsetarmene ligge i lunkent vann i 2 timer før du starter pølseproduksjonen. Trekk vann gjennom tarmene for å få ut eventuelt salt og fettklumper som skulle ligge der før de skal fylles med pølsefarse. La pølsa henge til tørk i 4 uker.

    Grov Gjærbakst

    Grov Gjærbakst

    500 gr Sammalt mel

    Ca 7. dl. Kaldt vann

    2 ts salt

    1 pk gjær

    Av:Charlotte Mohn Gaustad

    Les mer...


    Festivalmeny 2013

    Festivalmeny 2013

    Smørbrød med stekt lågåsild.
    1 sild pr smørbrød
    Salater
    Surt brød fra bakeriet i lom
    God olivenolje med sitron
    Sitronbåt
    Dill til pynt
    1 ss dillrømme

    Dillrømme
    2 dl rømme
    Rikelig med finnhakket dill
    Piskes stivt
    Smak til med salt og litt hvit pepper.

    Les mer...


    Potet og purresuppe (glutenfri)

    Potet og purresuppe (glutenfri)

  • 2 kg poteter i terninger
  • 2,5 purre i skiver
  • 150 gr. Løk, finhakket
  • 5 ss olje
  • 2,5 liter kraft eller vann + buljong
  • 2,5 dl. Matfløte
  • Potetgull
  • Fremgangsmåte

  • Fres løk, purre og potet blank i olje
  • Ha over kraft/vann
  • Kok mør
  • Kjør opp med stavmikser el. Blender
  • Spe med matfløte til ønsket konsistens
  • Sil
  • Smak til med salt, pepper og sitron til slutt
  • Strø over med grovknust potetgull og fine skiver purre ved servering
  • Les mer...


    Trollkrem

    Trollkrem

    • 1 ¼ renset tyttebær
    • 500 g sukker
    • 5 ts vaniljesukker
    • 5 stk. eggehviter
    Fremgangsmåte: Pisk tyttebær, sukker og eggehvite i kjøkkenmaskinen til de fleste bærene er knust og det har dannet seg et rosa, fast skum. Server med en gang. Trollkrem kan serveres alene, men mange serverer gjerne vaniljesaus eller vispet krem ved siden av.

    Grønnsaksvafler

    Grønnsaksvafler

    4 poteter
    4 gulerøtter
    1 squash
    ½ kålrot
    1-2 egg
    Salt og pepper
    Urter
    1 ss olje


    Av: Charlotte Mohn Gaustad

    Les mer...


    Bakt potetsnacs

    Bakt potetsnacs

    Andreplass av årets GD konkurranse – Din beste potetoppskrift

    1 porsjon: Kutt to poteter (kokefaste) i små terninger (vasket og renset, men med skall). Legg terningene i aluminiumsfolie, dryss over finhakket chili (1/2), hvitløk (ett fedd), litt salt, pepper, halve rødløksringer og rosmarin. Gi det hele litt ekstra smak med en skvett rødvinseddik, en liten klump smør og rikelig med ekstra virgin olivenolje.  Brett sammen folien slik at den blir som en tett skål (for å unngå søl). Når dette er gjort kan du legge den på grillen på medium varme. Ev. Kan man også sette den i ovn på ca. 200grader.  Krydder kan man variere etter hva man liker, men dette er originalen.


    Av:Ørjan Grimstad Haugen

    Les mer...


    Coleslow

    Coleslow

    ¼ Kålhode
    4 Gulerøtter
    1 Egg
    Ca 2 dl. Olje
    1. Fedd Hvitløk
    Litt Chili
    Salt
    Pepper
    Sitron


    Av: Charlotte Mohn Gaustad

    Les mer...


    Grov Gjærbakst

    Grov Gjærbakst

    Fjøset på Markestad
    www.markestad.as 

    Ingredienser:

    • 500 gr sammalt mel
    • 500 gr siktet hvetemel
    • ca 7 dl kaldt vann
    • 2 ts salt 1 pk gjær 

    Fremgangsmåte:

    Les mer...


    Potetgraut

    Potetgraut

    Vinner av årets GD konkurranse – Din beste potetoppskrift
    Ingen haust utan potetgraut

    (Den trur eg er brukt berre i Ottadalen, kanskje spesielt i Vågå.) Råskrell potetene og skjær dei i ca. ein halv cm tjukke skiver, og kok møyre i minst mogleg vatn. (så vidt ein ser i det i kjelen.) Bruk potetstapper og stapp potetene saman med vatnet. Ha på byggmjøl, heilst Skjåkmjøl, til passe tjukk graut, og kok i 10 min. Rør rundt iblandt. Smak til med salt til slutt. Aus grauten på asjett, ha søt heilmjølk i ei tallik. Ta graut og mjølk saman på skei og et. (Bedre enn vanleg vassgraut). Nam, nam, sundt og godt.

    Av: Sigrid Brattland

    Les mer...


    Elgkarbonader

    Elgkarbonader

    • 1 kg kvernet elgkjøtt
    • 2 løk
    • 1 spiseskje potetmel
    • 2 egg
    • 2.dl vann
    • 2 spiseskjeer knust einebær
    • Salt og pepper
    Fremgangsmåte: Bland godt og stek passe store karbonader.

    Leverpostei

    Leverpostei

    • 1kg lever
    • 700 gram spekk
    • 1,5 løk
    Kvernes 1 gang Tilsett: 7 spiseskjeer hvetemel 2 egg 1 ts Ingefær, muskat, nellik 3 ts med salt 2 ts pepper 1/3 l fløte Blandes godt, fordel i brødformer. Stek i vannbad i ca.1 time på 170 grader. Ferdig når steketermometeret viser 70 grader.

    Pavlova

    Pavlova

    Espen Vesterdal Larsen
    Daglig leder
    Kulinarisk Akademi Hovedavdeling
  • 3 eggehviter
  • noen saltkorn
  • 1dl sukker
  • ½ vaniljestang, eller 1 ss vaniljesukker
  • 1ts hvitvinseddik
  • 2 ts maisenna

  • Fremgangsmåte:

    Les mer...


    Fiskeburger

    Fiskeburger

    Fiskefilet uten skinn og bein

    • Hvetemel
    • Sammenpisket egg
    • Panko brødrasp


    1. Skjær fisken i små porsjonsstykker.
    2. Sett fra 3 skåler. Ha mel i den ene, egg i den andre og brødrasp i den tredje.
    3. Krydre fisken med salt og pepper og vend deretter fiskestykket i mel, deretter egg og til slutt brødrasp.
    4. Stekes gylne i en medium varm panne raust med olje.

     

    Treff: 4762 Tags: