Et gammelt ordtak sier følgende:

”Den som ikkje held mål, må sype kald kål!”

Det betyr ganske enkelt, at den som ikke kommer tidsnok til måltidet må spise kald suppe.

kål1 kål2

Det betyr ganske enkelt, at den som ikke kommer tidsnok til måltidet må spise kald suppe.
I Gudbrandsdalen har man gjennom generasjoner ”gjort kål” på spekeskinka etter sommeren ved å tilberede kål, og retten er fortsatt veldig populær.
”Kål er ei suppe kokt på spekeknoke, resten av ei spekeskinke eller salta kjøtt. Dessuten inneholder suppa gule erter, byggryn, gulrot og potet, men altså ikke kål. Det vil si at kål rett og slett betyr ”suppe”.” (sakset og oversatt til bokmål fra språkrådets snakk om mat).
Jeg har fått en oppskrift på ”kål til mange” fra Aud Haug på Lillehammer som også har sendt inn bildene. Dette er en litt mer luksuriøs variant med deilig ferskt svinekjøtt og rotmos.
I gamle dager ble det nok også brukt gressløk og løklignende planter i kålen.
Denne retten krever litt planlegging, men du verden, det er virkelig verd en ekstra innsats

Du trenger:

  • 3 dl. Gule erter (tørket)
  • 2,5 dl. Hele byggryn
  • 4-5 Gulrøtter
  • 1 stor gul løk
  • 5,5 l. vann
  • 1 kg. Siste rest av spekeskinka (skanken)
  • 2 kg saltet ferskt kjøtt av svin (ryggstykke/bog)


2 dager før
Det ferske kjøttet saltes og pepres og legges kjølig


1 dag før
Legg de gule ertene i vann natten over
Legg spekeskinka i vann natten over og bytt gjerne vann et par ganger.


Selve dagen du skal servere kål:
Spekeskinka og vann i kjelen – kokes ca. 1 time (skum av underveis)
(Har man ikke lagt spekeskinka i vann døgnet før må man skifte vannet underveis)
Skyll av salt og pepper på det saltede ferske kjøttet og legg hele stykket i gryta.
Tilsett deretter byggryn, erter (slå av vannet) og finhakket løk
Kok videre i minst 3 timer (husk å skumme av underveis)
20 minutter før servering tilsett gulrøttene – kuttet i biter.
Smak til med salt og pepper.
Ta ut kjøttet av gryta og del opp i passe serveringsstykker.
Server suppe for seg
Kjøtt/potet og rotgrønnsaksstappe (suppa kan brukes som saus)
Lag rotgrønnsaksstappe av gulrot/kålrot (evt. bare kålrot)
Server med varme nypoteter og gjerne hjemmelaget lefse
Restene av suppa/kjøttet kan fint fryses.
Server gjerne suppa til pannekaker med nyrørt blåbærsyltetøy.
(Man får da et næringsrikt måltid til)


Velbekomme!

 

Bilde3 Bilde4

Treff: 55 Tags: