Crumble av ristede norske kornsorter
Du trenger:
· 100 gram hele, økologiske polerte hvetekorn
· 100 gram hele, økologiske polerte speltkorn
· 2 damenever økologisk havregryn
· 200 gram økologisk demerasukker
· 125 gram mykt smør
· 5 epler, skrelt, renset for kjerner og delt i 2-3(store) biter
· 1 sitron, revet zest av halve
· 3 ss sukker til eplene
· 3 eggehviter
· 3dl. siktet melis
· Noen ekstra epler til eplechips
· Ørlite flaksalt
Crumble av ristet, tørket korn og karamell + salt
· Legg i vann hvetekorn og speltkorn 12 timer
· Tørk litt i ovnen v/ 70 grader, men ikke tørk helt
· Bland korn og havregryn godt med demerasukker og mykt smør
· Bre ut over en bakeplate og stek i 20 min på 175 grader, skal ikke bli mørkt
· Avkjøl på platen
Hjemmelaget epleis av italiensk marengs, dette er en mellomting mellom is og sorbé.
· Kok eplebitene møre i litt vann, sukker og sitronsaft
· Visp eggehvitene stive i en bolle som tåler vannbad
· Pisk eggehvitene med melis over vannbadet til den endrer konsistens og blir tyngre og seig. (om du har gjort det før ,kan du også koke en sukkersirup til den blir trådete og så piske inn litt og litt)
· Rør inn eplene, de skal ikke moses helt (sil av litt væske først) og tilsett revet skall av ½ sitron.
· Ha i ismaskin, eller frys i bakk eller form med røring 1 gang i timen
Kanelsirup
· Svi hel kanel tørt i en tykkbunnet kjele
· Kok opp med sukker og vann.
· Reduser til sirup, sil og avkjøl
Eplechips
Tynne epleskiver legges hver for seg på stekebrett og tørkes i ovn på 100 grader i ca.12 timer (70 grader de siste 7 timene)
Presentasjon
· Knus crumble i bunnen, ha på ørlite flaksalt
· Legg på en kule is
· Hell over en liten skje kanelsirup
· Fest eplechipsen i isen
· Mynte eller sitronmelisseblad på siden