ELG SOM MATAUK OG JAKTBART STORVILT

Tradisjon og jaktform

I Oppland er det funnet 6000 år gamle helleristninger av elg. På Drotten på
vestsida av Lågen, litt sør for Hunderfossen, finnes helleristninger som stammer
fra tidlig steinalder. Muligens har det vært et elgtrekk over elva akkurat her, og den loddrette bergveggen kan ha vært et yndet sted for styrtfangst av elg.
Man kan i lavlandet i Norge finne rester av fangstanlegg i form av fangstgroper som kan dateres helt tilbake til ca 3700 f.Kr. Denne jaktmetoden har imidlertid vært i bruk helt frem til 1900-tallet.
Jakt er en del av norsk friluftsliv som tradisjonelt har stått svært sterkt i norsk kultur. Elgjakt er en viktig del av vår norske kulturarv.

Litt om jaktformer:

Posteringsjakt:
Rein posteringsjakt er en tålmodighet. Da har man på forhånd gjerne funnet
velbrukte stier og trekkruter for elgen, og blir sittende å vente ved disse i tiden på døgnet elgene beveger seg mest. Dvs gjerne om morgen eller kveld. De aller fleste kombinerer denne jaktformen med lokking.

Smygjakt:
Her gjelder det å stille seg inn på elgen uten annen hjelp enn deg selv og naturen.
Elgen har utmerket hørsel og luktesans, og du må derfor kunne utnytte vær og
vindforhold, og du må ha kunnskap om elgens dagleier.

Jakt med hund:
Det finnes to hovedgrupper når det gjelder jakt med hund, jakt med løshund og
jakt med bandhund.
Disse jaktformene kan utøves både som «singel» jeger og med strategiske poster satt ut i jaktterrenget.

Jakt med løshund:
En spennende og utfordrende jaktform som krever mye både av hund og jeger.
Å smyge inn på stålos er for mange jegere den mest spennende jaktopplevelsen. Ved løshundjakt går hundefører ut sammen med hunden som får løpe fritt i terrenget. I utgangspunktet går man mot vinden slik at hunden har optimale arbeidsforhold. Hunden bruker sine sylskarpe sanser og skal søke ut ifra hundefører mens den jobber for å finne elg. Hunden bruker overvær og ferske spor for å finne elgen.

 

Jaktas betydning for matauk.
Bruk av kjøtt og skinn. Økonomisk verdi for eier av elgen.

I 2018/2019 ble det skutt 30 636 elg i Norge, og i Oppland ble det skutt 3 131 elg. Elgen er Norges viktigste viltart økonomisk sett, med en førstehånds kjøttverdi på ca kr 315 000 000,-. Elgen er dermed en viktig ressurs for både grunneiere og jegere. Det foreløpige toppåret for felt elg var i 1993, da ble det skutt over 39 000 elg i Norge

Verdien av elgkjøtt som mat

Gjennomsnittlig slaktevekt på elg er ca 130 kg. En voksen elgokse kan ha en slaktevekt på 250-300 kg. Mye kjøtt blir omsatt direkte mellom jeger og forbruker, men stadig mer elgkjøtt omsettes og foredles gjennom viltmottak.
Snaut 60 000 av dagens registrerte jegere går på elgjakt i Norge

Er dagens elgjakt mer hobby enn matauk?

I dagens samfunn kan man vel egentlig ikke si at jakt er ren matauk slik det var i tidligere tider da det for mange var en del av næringsgrunnlaget. Som elgjeger bør man dra nytte av kjøttet og alle næringsstoffene som finnes på forskjellige måter.
Man kan f.eks koke kraft på bein, speke hjerte og tunge, snacks til hundene kan lages av magesekken, og de liker også å ha et elgbein å tygge på utover vinteren.
Våre forfedre brukte skinnet og lagde klær og skinnfeller av, men skinnet på elgen blir ikke brukt i den grad i dag. For store grunneiere er det betydelig inntekt av elgjakt, men da må du ha enorme områder som er jaktbare.

Helt til slutt vil jeg gi dere et par oppskrifter som er mye brukt i vår familie

«ELGLOKK»
500 g kvernet elgkjøtt
150 g bacon
3 dl fløte
salt, pepper
poteter
ost
Fres kjøtt, bacon skåret i småbiter og løk i ei panne.
Hell over fløten og la det godgjøre seg seg et par minutter, smak til med salt og
pepper. Ha dette over i en ildfast form, legg over poteter skåret i tynne skiver, og
dekk potetskivene med ost.
Stekes på 180 grader i 30-40 minutter.
Serveres med salat og brød/hvitløksbrød.

CARPACCIO AV ELG

Indrefilet av elg
Ruccola
Parmesanost
Olivenolje
Kvernet salt/pepper
Einebær
Finhakket rødløk
Skjær kjøttet i tynne skiver når det er halvfrossent.
Legg det utover en tallerken og pensle med en god olivenolje.
Kvern over salt og pepper, og gjerne et par knuste einerbær.
Ha over ruccola-salat, rødløk og parmesanost skåret i tynne skiver.
Server gjerne med godt brød