Rådyr som matauk og jaktbart vilt

Rådyr er i norsk fauna å regne som et nytt dyr. I løpet av de siste hundre år har bestanden spredd seg fra noen få dyr i Østfold til alle fylker i Norge. I Oppland har vi i dag rike forekomster av rådyr og jaktmuligheter på disse. Rådyret trives godt i nærheten til dyrket mark og bebyggelse. For oss i Oppland betyr dette at vi kan jakte i nærheten av der vi bor. Et rådyr er ikke større enn at det etter endt felling kan bæres hjem av en person.

Jakta starter i Norge 10 august med bukkejakt, mens ordinær jakttid er fra 25 september til 23.desember.
Lokale tilpasninger kan forekomme innenfor disse rammene.
Rådyret kan jaktes med drivende hund, noe som er en mye brukt metode. Da skal det brukes hunder med korte bein, dette for at det ikke skal gå for fort.
Smygjakt og postering på jordekanter og hogstfelt er jaktformer som også ofte brukes. Det er spennende å vente til den første snøen har lagt seg og da kunne følge rådyret på sporsnø. Da kan du være din egen hund. Uansett type jaktform kan det jaktes alene eller sammen med andre. Normalt koster det mellom 600 til 1000 kr for et rådyrløyve i vårt nærområde, mens bukkejakta koster litt mer. Her ligger det også litt prestisje i å greie å felle den bukken med størst gevir. For å kunne oppnå dette må det drives litt viltstell ved å spare store bukker til de blir på sitt største og fineste.
Dette fremmer også rådyrstammene generelt ved at de største og sterkeste bukkene er de som hevder revir, og passer på at alle geitene innenfor dette område er hans i tiden for formering.
Tidspunkt for formering er for rådyrene på ettersommeren.

Rådyrkjøtt er noe av det beste naturen har å by på. Kjøttet kan kokes, stekes, spekes, røykes og tørkes. Utfordringa er å utnytte så mye som mulig av dyret. Rådyrsteik er i ovnen eller i gryte er en klassiker. Innmaten kan også brukes. Kokt rådyrtunge som julepålegg er fantastisk godt, men dog ikke så stor. Alt på rådyret kan brukes med litt oppfinnsomhet.

Et forslag til en komplett middag kan være en soppsuppe der det brukes kraft fra rådyr og lokalt plukket sopp. Så ei rådyrsteik som kan etterfølges av en liten rett av margbein. Margbein består for det meste av fett og det passer fint da det ikke er så mye fett på ei rådyrsteik. En søt dessert kan avslutte et slikt måltid. Gjerne lokale multer.

Ei rådyrsteik på 2 kg må stekes ca. 1,5time i ovnen på 170 grader.
Før steika settes i ovnen gnis den inn med salt og pepper, kjøttet surres deretter i ei stekepanne med litt smør. Det kan være lurt å bruke steketermometer når steken står i ovnen. Kjernetemperaturen bør ikke overstige 68 grader.

Rotgrønnsaker grovkuttes og legges under steken. Da får vi gode og smaksatte grønnsaker samtidig som de avgir litt kraft til sjyen. Bruk sjyen til å lage sausen sammen med fløte, rømme, og eventuelt litt geitost. Her i Oppland må vi selvfølgelig ha i noen sjalottløk. Tilpass det hele med salt og pepper.
I tillegg til dette kan det serveres gode poteter og en sellerirotpurre som blandes med litt sopp. Soppen gir volum til puréen og bidrar til et flott utseende.

 

Margbein lager vi av lårbeinet. Del det opp i passe lengder i forhold til størrelsen på tallerkenen, det skal serveres på slik at det ser pent ut. Splitt beina i to, på langs. Tradisjonelt ble de kokt, men beina blir veldig gode av å stekes i 10 minutter i ovnen på 230 grader.
Saltes og pepres. Her kan du lage forskjellige tilbehør som for eksempel en persillesalat der du bruker persille, sjalottløk, et par kapers, litt saft fra en sitron, litt smelta smør som er avkjølt, salt, pepper og litt sukker. Serveres fint dandert ved siden av margbeinene.
Til steken kan det serveres en god lokal øl av typen pale ale. Til margbeinene, som er fete, vil det passe med en lokal aquavit. Strand Brænderi sin Carvi2aquavit er et godt valg.