Bringebærsylta Lågåsild og rødløk servert med gressløksnyr, persilleolje og sprø rugbrødflak.
Fremgangsmåte
- 8 sild
- 1/2 rødløk i skiver
- 2 dl bringebæreddik
- 4 ss sukker
- 2 dl vann
- 1 pakke sursildkrydder
Fileter fisken, kok opp eddik, sukker, vann, løk og krydder og hell dette over fisken la fisken trekke til den er ferdig dette tar kort tid.
Nyr blandes med masse hakket gressløk.
Rugbrød skjæres i tynne skiver og tørkes i ovn på 90 grader til de er sprø.
Grønne oljer
Det vi gjør her er noe som i utgangspunktet strider litt mot en del av prinsippene som alle kokker har lært tidligere, vi koker farge og aroma i grønne urter uten at de missfarges.
Dette er en teknikk som gir oss en olje som tåler oppvarming til en viss grad og den vil også være syre stabil. Teknikken er veldig enkel og kan benyttes til de aller fleste urter, de urtene som inneholder lite farge men som har mye aroma kan vi ”farge justere” med litt spinat. Oljene vil ha en veldig bra holdbarhet både i forhold til farge og aroma. På kjøl kan oljene oppbevares i flere uker, for enda ytterligere holdbarhet kan de også legges på frys.
Gressløk olje:
- 1 bunt gressløk
- 3 dl solsikkeolje
Gressløken kuttes, kjøres så på blender med oljen til en pure.
Kok så pureen på lav varme i 8-10 minutter til fargen får satt seg godt i oljen, trekk kjelen til side og la den stå i 5 minutter før den siles forsiktig. La oljen stå for å bli kald, hvis det legger seg et lite lag med vann i bunnen kan oljen tømmes forsiktig av når oljen blir kald. Evt. Kan denne fryses slik at vannet lett kan fjernes.