LILLEHAMMER MATAUK FESTIVAL 2023
– en matfestival i Lillehammer sentrum


Tema: «Sjølberging – utnyttelse av råvarer»

Åpning av festivalen: Henning Owren og Charlotte Mohn Gaustad

Konferansierer fredag/lørdag: Charlotte Mohn Gaustad

Festivalkokker: Charlotte Mohn Gaustad, Terje Holen, Christian Lunke, Hanne Testroet og Tea Fallås, Anita Sæterdal

Pynt av festivalscene: Kiwi Storgata

 

PROGRAM FOR FESTIVALSCENEN og TELTET PÅ SIGRID UNDSETS PLASS

 

BEGGE DAGER:

 • Bondens Marked – Storgata 81
 • Salg av lokalmat gjennom hele gågata
 • En smak av honning! Utsalg av egenprodusert honning fra CC Strandtorget
 • Smaksprøver serveres fra scenen

 

 

 

 

FREDAG 6.OKTOBER – SIGRID UNDSETS PLASS

I FESTIVALTELTET PÅ SIGRID UNDSETS PLASS

 • Kl 11.00 – 15.00 Kokkekurs for barn. Alle får kokkehatt og kokkebevis!

Vi avliver myten om at barn ikke liker fisk! På kokkekurset lager barna sin egen fiskepakke med grønnsaker som puttes på grillen. Vi spiser sammen etterpå. Ansvarlig: Norske kokkers landsforening Innlandet.

 

PÅ FESTIVALSCENEN PÅ SIGRID UNDSETS PLASS

 • KL. 11.00: Åpning av Lillehammer Mataukfestival 2023 v/ Henning Owren og Charlotte Mohn Gaustad

 • Kl. 11.15: Konferaniser og festivalkokk Charlotte Mohn Gaustad…

Årets konferansier er Charlotte Mohn Gaustad, kjent fra en rekke TV-programmer som “Smaken av Norge”, “Jenter på hjul”, “Sommeråpent” og “Julekveld hos Prøysen”. Charlotte vil lose oss gjennom to dager med matglede, og hun vil selv inspirere oss med råd og tips fra sine kokebøker.

Smaksprøver.

 

 • Kl. 11:45: Terje Holen lærer oss å skjære opp lam

Lam er en god norsk råvare, som vi kan bruke enda mer. Terje Holen viser med sin støe hånd og lange erfaring hvordan vi utnytter denne råvaren best mulig, og hvordan vi på egen kjøkkenbenk kan dele opp et lam.

 

 • Kl. 12.30: Kjøkkenhage på 1 kvadrat

Barneskolene i Øyer kommune har hatt kjøkkenhage som skoleprosjekt. Møt elevene og hør erfaringer rundt det å lage egen kjøkkenhage og hva du kan dyrke på liten plass.

 

 • Kl. 13.15 Stuttreist, lokalprodusert is fra Øyer, ved Ole Christian Lunke

Hvordan startet Stuttreist sin egen iskremfabrikk? Vi blir med på å utforske reisen råvarene tar fra bonden til den iskremen og sorbeten Stuttreist lager. Deretter skal dykker de inn i prosessen med å lage sine ekte iskrem- og sorbetsmaker, før det hele avsluttes med smaksprøver.
….
Smaksprøver.

 

 • Kl. 14.00 Norske Akkevitters Venner

Norsk Akevitt går nå inn i sin høytid, selv om dagens mangfold av akevitter har blitt et supplement til matretter gjennom hele året. 

Norske Akevitters Venner Lillehammer og Omegn ønsker å sette større søkelys på vår nasjonale drikk, og sørge for at den får den oppmerksomheten den fortjener.

De vil informere litt om seg selv og hva man bør tenke på ved valg av akevitter til de forskjellige matretter.

 • Kl. 14.45 Takk for i dag og vel hjem

 

Besøk Lillehammers restauranter og uteliv!

 

PÅ LILLEHAMMER KINO

Kl. 12.00 «Kulinarisk Kino» Fransk Matiné med kaffe og croissanter: DELICIEUX.

Om filmen:

Vi befinner oss i Frankrike på 1700-tallet. Ved begynnelsen av den franske revolusjonen er gastronomi fortsatt et privilegium for aristokratene. Når den talentfulle kokken Manceron blir avskjediget av hertugen av Chamfort, mister han interessen for matlaging. Tilbake i herregården hans får møtet med den mystiske Louise ham på beina igjen. Det viser seg at de begge med god grunn bærer sterk nag mot hertugen, men de deler også en interesse for mat. Sammen bestemmer de seg for å lage den aller første restauranten i Frankrike. Denne delikate og appetittvekkende filmen innkapsler skjønnheten i kjøkkenet, enten det er å skape eller konsumere. Dette er en komedie som gjør narr av aristokratene og deres livsstil, hvor den virkelige stjernen i filmen er selve maten. 

 

LØRDAG 7.OKTOBER – SIGRID UNDSETS PLASS

I FESTIVALTELTET PÅ SIGRID UNDSETS PLASS

 

 • Kl 11.00 – 15.00 Lær å lage pølser og få de med hjem!

Hvordan lager du spennende, hjemmelagde pølser i festivalteltet.  V/ Oppland Bonde- og småbrukarlag. Kr 100,- (VIPPS på stedet). 1 kg hjemmelagde pølser tar du med deg hjem!

 

 

PÅ FESTIVALSCENEN PÅ SIGRID UNDSETS PLASS

 

 • Kl. 11.00 Festivalkokken Charlotte Mohn Gaustad

Smaksprøver

 

 • Kl 11.45 Stuttreist, lokalprodusert is fra Øyer, ved Ole Christian Lunke

Hvordan startet Stuttreist sin egen iskremfabrikk? Vi blir med på å utforske reisen råvarene tar fra bonden til den iskremen og sorbeten Stuttreist lager. Deretter skal dykker de inn i prosessen med å lage sine ekte iskrem- og sorbetsmaker, før det hele avsluttes med smaksprøver.

Smaksprøver

 • Kl 12.30 Stuksrudhagene viser hvordan du fermenterer grønnsaker, og gir oss tips og inspirasjon rundt dyrking og sanking, ved Hanna Testroet

Stuksrudhagene er to småbruk oppe i lia i Rudsbygd, hvor Hanne Testroet og Tea Fallås dyrker fantastiske grønnsaker, produserer nydelig honning og sanker av det skogen rundt har å tilby. Vi får tips og inspirasjon for hvordan bruke og utnytte råvarene, og hvordan vi kan bevare de best mulig.

Smaksprøver

 

 • Kl 13.45 FIKA – Hva er rawkake?


Anita Sæterdal fra Fika viser og gir oss tips til hvordan man kan lage en kake uten hvitt sukker, gluten og animalske produkter som smaker godt til hverdags og fest!

Det blir smaksprøver!

 

 • Kl. 14.15 Smak og Usmak, ved Henning Tranberg

Ølbrygger av rang, Henning Tranberg gir oss et fascinerende foredrag om hvordan vi kan ta en analytisk tilnærming til hvordan vi smaker på øl.

 

 • Kl. 15.00 Takk for i dag og vel hjem
 • 16:45 Elverum – Kolstad, rekordkamp i Håkons hall!
Foto: Daniel Nordby / Lillehammer Olympiapark

 

Besøk Lillehammers restauranter og uteliv!

 

PÅ LILLEHAMMER KINO

Kl. 18.00 «Kulinarisk Kino» med tre-retters meny fra Hvelvet: Babettes Gjestebud.

Om filmen:

Mesterkokken Babette kommer på sin flukt fra kommunard-oppstanden i Paris i 1871 til en puritansk avkrok i Norden og blir husholderske for to nøysomme prestedøtre. Hun vinner et stort lotteri og bruker gevinsten til å servere de lokale pietistene et himmelsk måltid. 

Karen Blixens subtile fortelling om kunstens mysterium og om hvordan livets gleder ikke bør eller skal fornektes, blir i regissør Gabriel Axels frie tolkning lunere og hyggeligere. Dette er den første danske filmen som fikk en Oscar for beste fremmedspråklige film. 

Babettes Gjestebud vises på dansk med dansk tekst. Pakkepris inneholder kinobillett, liten tre-retter fra Hvelvet og et glass vin med eller uten alkohol. 

 

Sponsorer:

Sparebank 1 Gudbrandsdalen
BAMA
Kulina
GD

Lillehammer storkjøkken

Siste nytt

LHMR VGS

[...]

Stuttreist

[...]

Ullala

[...]

Strandtorget

[...]

Stabburmat

[...]

Takk til styringsgruppa for årets festival:

Terje Holen, Oppland bonde- og småbrukarlag, Line Ramsvik, Lillehammer-regionen vekst, Andrea Indahl, Lillehammer-regionen vekst, Stein B. Olsen, Visit Lillehammer, Stian Nystrand, 1847 Brenneriet/Bryggerikjelleren, Trond Wahlstrøm, XO Lokalmat og delikatesse, Wiggo Slåttsveen, Lillehammer Bryggeri AS, Stine Lilledal Østmoe og Henning Owren, Lillehammer Sentrum Drift A/S, Erik C. Skjellerud og Caroline Sophie Lund, CC Strandtorget

Spørsmål om festivalen rettes til post@lillehammersentrum.no
eller tlf. 61 05 77 80

En spesiell takk til:

Sparebank 1 Gudbrandsdalen

BAMA

Culina Lillehammer

Kiwi Storgata

 

Byggmakker

NOREMA

 

Innlandet fylkeskommune

 

 

Norske Kokkers Landsforening Innlandet